Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

MotoGP: történelmi győzelem a Moto3-ban, Quartararo idén először nyert

2021. április 04. - Kálovics Tibor

Fabio Quartararo győzelmével zárult a Dohai Nagydíj. A Moto3-ban az újonc Pedro Acosta a bokszutcából indulva tudott diadalmaskodni, míg a Moto2-ben Sam Lowes őrzi hibátlan mérlegét. 

 

acosta_1.jpg



Moto3

A tegnapi napon összesen hét pilótát sújtottak szabálytalanság miatt azzal, hogy a bokszutcából voltak kénytelenek rajtolni. Köztük volt az újonc Pedro Acosta, aki a szezonnyitót a második helyen zárta. A 2004. májusában született pilóta a futam felére ért fel a mezőnyhöz, aztán nem túlzás azt mondani, hogy csodát tett. A fiatal motoros aztán a hajrában már az élmezőny végén haladt, majd kihasználta a többiek bakijait: előbb Jeremy Alcoba ütötte ki John McPhee-t majd az előző heti nyertes Jaume Masia hagyta el a pályát és lett végül csak kilencedik. Acosta végül az utolsó körben az élre állt és végül nagy csatában élete első győzelmét aratta. Ez történelmi tett volt, ugyanis korábban még senki nem nyert a bokszból indulva versenyt. A bajnokságot vezető Acosta mögött Darryn Binder, illetve a dobogóra hosszú idő után visszatérő Niccolo Antonelli végzett. 

1 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Ajo 38'22.430
2 Darryn BINDER Petronas Sprinta Racing +0.039
3 Niccolò ANTONELLI Avintia Esponsorama Moto3 +0.482
4 Andrea MIGNO Rivacold Snipers Team +0.514
5 Kaito TOBA CIP Green Power +0.651
6 Izan GUEVARA GASGAS Gaviota Aspar Team +0.708


Moto2

Sam Lowes az előző héten a pole pozícióból indulva győzött és a korábbi Supersport-világbajnok ezúttal is megszerezte az első rajtrácsot. A brit pilóta a rajtot azonban elrontotta és Marco Bezzechi néhány percig az élre állt. Lowes ezután visszavette a vezetést, olasz riválisát viszont Remy Gardner és Raul Fernandez is leelőzte. Gardner a futam végén felért Lowes mögé, ám közel azonos tempót motoroztak és így nem került sor előzésre. Lowes végül másodszor is nyert idén Katarban és maximális pontszámmal vezeti a bajnokságot. A két Ajo Motorsport-versenyző második-harmadik helyen jött be a célba Gardner-Fernandez sorrendben. 

1 Sam LOWES Elf Marc VDS Racing Team Kalex 39'52.702
2 Remy GARDNER Red Bull KTM Ajo Kalex 0.190
3 Raul FERNANDEZ Red Bull KTM Ajo Kalex 3.371
4 Marco BEZZECCHI SKY Racing Team VR46 Kalex 6.789
5 Ai OGURA IDEMITSU Honda Team Asia Kalex 16.640
6 Augusto FERNANDEZ Elf Marc VDS Racing Team Kalex



MotoGP

 

quartararo_katar.jpg



Óriási meglepetéseket hozott az idény második királykategóriás versenyének időmérője: a pole-t Jorge Martin szerezte Johann Zarco előtt, míg Valentino Rossi csak a 21. rajtkockába kvalifikálta magát. A két Pramac Ducati kilőtt a startnál, mögéjük viszont kisebb szenzációt keltve Aleix Espargaro jött fel az Aprilliával, míg a negyedik pozícióban a szintén remekül startoló Miguel Oliveira állt.  A két Suzuki az első körben már ötödik-hatodik volt, Alex Rins pedig a következő percekben több előzést is bemutatott, Zarcót azonabn nem tudta sokáig maga mögött tartani. A két gyári Ducati és két gyári Yamaha megbújt a mezőnyben a futam elején, ám az első kilenc között alig két másodperc volt a különbség. 

Féltávnál Martin vezetett Zarco és Rins mögött, a negyedik-ötödök helyre viszont feljött Francesco Bagnaia és Jack Miller.  Utóbbi Joan Mirrel vívott és a regnáló világbajnok egy kemény manőverrel az ausztrál elé került, aki az egyenesben válaszként direkt nekiment vetélytársának. Mindketten hátracsúsztak, ám meglepő módon Millert nem büntették a futam során az ütközésért. A Ducati pilótája ezért feltehetőleg később valami büntetést kaphat majd, most "csak" azzal kellett szembesülnie, hogy elvesztette esélyét a győzelemre. 

Mikor a hajrá elkezdődött, három Ducati állt az élen ám Bagnaia mellett elment Fabio Quartararo. A Yamaha francia tehetsége ezzel nem elégedett meg és előbb Zarcót majd négy körrel a vége előtt a végig élen motorozó Martint is maga mögé utasította. A 21 éves pilóta végül magabiztosan aratta első győzelmét gyári színekben, összességében pedig negyedik alkalommal diadalmaskodott a legnagyobbak között. 
A második helyért Johann Zarco és Jorge Martin óriási csatát vívott, végül előbbi jött ki győztesen a csatából és így 1954 után állt ismét két francia motoros egyszerre dobogóra. Alex Rins lett a negyedik megelőzve Maverick Vinalest, Francesco Bagnaiát és Joan Mirt. Brad Binder egy nyolcadik pozíciót hozott a KTM-nek Jack Miller és Aleix Espargaro előtt. Enea Bastianini megint pontot szerzett Franco Morbidelli és a két gyári Honda (Pol Espargaro és Stefan Bradl) előtt. A pontszerzők sorát Miguel Oliveira zárta. Valentino Rossi élete egyik legrosszabb hétvégéjét a 16. helyen zárta,két pozícióval a féltestvére Luca Marini előtt. 

1. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 42'23.997
2. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +1.457
3. Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +1.500
4. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.088
5. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.110
6. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +2.642
7. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +4.868
8. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.979
9. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +5.365
10. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +5.382
11. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +5.550
12. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +5.787
13. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +6.063
14. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +6.453
15. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.928
16. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +14.246
17. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +16.241
18. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +16.472
19. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +16.779
20. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +38.775



süti beállítások módosítása