Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

Autósport: elhunyt Hubert Auriol a Dakar háromszoros győztese

2021. január 11. - Kálovics Tibor

A tegnapi napon hatvannyolc éves korában elhunyt Hubert Auriol a Dakar-rali háromszoros győztese, a világ legnagyobb terepraliversenyének egykori versenyigazgatója. 

 

hubert_auriol.jpg




Jelenleg is zajlik a Dakar-rali, amelyen a világ legjobb terepralisai küzdenek a dicsőségért, ám az idei versenyt egy legenda halálhíre mindenképpen beárnyékolta. Hubert Auriol neve ugyanis egyértelműen fogalom volt az embert próbáló sivatagi megmérettetés során. Az akaratejéről is híres legenda a verseny hőskorában a legjobbak közé tartozott, majd versenyigazgatóként játszott nagy szerepet abban, hogy a Dakar a világ egyik legnagyobb sporteseményévé nőtte ki magát. 

Hubert Auriol 1952. június 7-én született az etiópiai Addis Abebában, származása miatt versenyzőtársai csak úgy emlegették, hogy "az afrikai". Huszonegy éves korában, enduro-versenyzőként kezdte a pályafutását, de a motokrosszban is jeleskedett. 1978 decemberében ott volt a rajtvonalnál az első Párizs-Dakaron és 1994-ig minden évben rajthoz állt a világ legnagyobb versenyén. Első szakaszgyőzelmét 1980-ban aratta. 
Az áttörésre 1981-ben került sor, amikor egy BMW nyergében megnyerte a viadalt. A címvédés ugyan nem sikerült, de 1983-ban ismét ő volt az, aki elsőként érkezett meg Dakarba, a Rózsaszín-tó partjához, egy évvel később másodikként végzett. 

Legendáriumát 1987-ben növelte, (ekkor már a Ligier-Cagivával versenyzett) amikor honfitársával Cyril Neveu-val vívott elkeseredett küzdelmet a végső győzelemért. Az utolsó előtti szakaszon Auriol mindkét bokáját eltörte, és bár célba ért, az utolsó 20 km-en már nem állhatott rajthoz. A győzelem elmaradását követően kettőről négy kerékre váltott és '88-ban már autóval vágott neki a Párizs-Dakar útvonalnak. 

A Buggyval nem volt túl sikeres az első három "autós versenyén", a '91-es ötödik helye (egy Lada Samarával) viszont megmutatta, hogy négy keréken is a legjobbak közé tartozik. 1992-ben aztán egy Mitsubishi Pajero volánja mögött, Philippe Monnet társaként autóval is megnyerte a Dakart. Történelmi tett volt ez, hiszen elsőként lett bajnok két kategóriában is, és azóta ez a bravúr csak Stephane Peterhanselnek és Nani Romának sikerült. Győzelmét követően a Citroenhez igazolt és  Gilles Picarddal előbb harmadikként majd másodikként végzett. Végül 42 évesen döntött a visszavonulás mellett. 

Pályafutása befejezését követően 1995 és 2004 között látta el a versenyigazgatói teendőket a Dakar-ralin, majd 2008-ben főszerepet játszott az Africa Race megalapításában is. Az életében legendává avanzsáló bajnokot az FIM 2012-ben iktatta be a legendái közé, de az FIA is beiktatta a Hírességek Csarnokába. Hubert Auriol tavaly novemberben került kórházba, amikor elkapta a koronavírust. Egészségi állapota megromlott és vasárnap szívroham következtében elhunyt. 

süti beállítások módosítása