Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

Labdarúgás: Jakabfi Zsanett visszavonul a szezon végén

2021. január 30. - Kálovics Tibor

A héten bejelentette visszavonulását Jakabfi Zsanett, minden idők legsikeresebb, magyar válogatottban szereplő női labdarúgója. 

 

jakabfi_zsanett.jpg



A magyar női labdarúgás még annál is messzebb van az európai és a világelittől, mint amekkora szintkülönbség van a legjobb férfi válogatottak és az utóbbi időben remekül szereplő férfi nemzeti tizenegy között. Éppen emiatt a különbség miatt különleges dolog, hogy a magyar futballnak immáron több mint tíz éve van egy Jakabfi Zsanettje, aki Európa-klasszisnak számít és a kontinens egyik legjobb csapatában szerepel évek óta. A középpályásként és támadóként is bevethető játékos ha nem is meghatározó szereplője mindig a Wolfsburgnak, azt azonban ki lehet jelenteni, hogy nem véletlenül kap sokszor fontos szerepet a világsztárokkal teletűzdelt gárdában. Nyilván nem lehet összemérni a férfi illetve a női labdarúgás bőségét, az azonban kijelenthető, hogy a hazai sportbarátok összetennék a két kezüket, ha ilyen eredménysorral rendelkezne egy aktív magyar férfi labdarúgó, mint ő. A magyar válogatottban hatvankét alkalommal pályára lépő Jakabfi a szezon végén azonban visszavonul. Döntését minden idők legsikeresebb magyar női labdarúgójaként hozta meg. (Tény, hogy Marozsán Dzsenifer budapesti születésű, ám ő számunkra sajnálatos módon a német válogatott erősíti.)

Jakabfi Zsanett 1990-ben született Lengyeltótiban. Tizenöt éves volt, amikor debütálhatott az MTK-ban és a kék-fehéreknél eltöltött évei megmutatták, hogy egyéni szinten mennyire kiemelkedik a mezőnyből. Rögtön az első évében megvolt a meccs/gól átlaga (6/9), de produkált 28 illetve 37 gólos bajnoki idényt is. A kék-fehéreknél lenyűgöző módon 87 mérkőzésen összesen 94 alkalommal talált a kapuba. Ilyen teljesítménnyel várható volt, hogy felhívja magára egy nagyobb csapat figyelmét és végül a Wolfsburghoz igazolt. 

A "farkasok" ekkoriban (2009) még nem számítottak meghatározó csapatnak Európa legerősebb bajnokságában, Jakabfi érkezése előtt mindössze a nyolcadik helyen zártak a tabellán. A magyar támadónak fontos szerepet szántak abban, hogy a VFL feltörjön és ő szinte azonnal meghatározó ember lett a gárdában. Az áttörést a 2011/12-es szezon jelentette, amikor a Wolfsburg második lett a bajnokságban, a magyar játékos pedig kilenc gólt lőtt a Bundesligában. A wolfsburgi felemelkedés aztán a 2012/13-as szezonra tetőzött be, amikor a csapat megnyerte a Bundesligát, a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját is. Jakabfi fontos szereplője volt ezeknek a sikereknek, a Lyon elleni londoni BL-döntőben kezdőként lépett pályára. Sikerével ő lett az első magyar labdarúgó, aki a legrangosabb kupát elhódította. 

Talán még a jelenleginél is sikeresebb lehetne a pályafutása egyéni szempontból, hogyha a 2013 és 2015 közti időszakára nem nyomják rá a sérülések a bélyegüket: a csapat '14-ben címet védett a bajnokságban és a BL-ben, míg a következő idényben a kupát hódította el, ám Jakabfi ebben az időben inkább epizodistának számított a sérülései miatt. Bár többször a második csapatban szerepelt, azzal, hogy a klubvezetés három évvel meghosszabbította a szerződését, jelezték számára, hogy számítanak rá. A 2015/16-os idényre vissza is szerezte helyét a csapatban és minden sorozatot figyelembe véve tizenhárom gólt szerzett. Egy amatőr kupaellenféllel szemben mesterötösig jutott az idény elején, valamint duplájával segítette hozzá csapatát az újabb kupagyőzelemhez. A 2016/17-es szezonban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy mesterhármasával győzte le a német csapat a Chelsea-t, de további öt gólt elérve a legrangosabb európai kupasorozat gólkirálynője lett. Egy térdsérülés azonban meggátolta, hogy még ennél is jobb idénye legyen, és csak a lelátóról nézhette, ahogy társai bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetnek. 

2018-ban a szezon végén megint hazai duplázást ünnepelhetett a Wolfsburg és Jakabfi ezeknek a sikereknek is tevékeny részese volt, akárcsak annak, hogy a csapat megint bejutott a BL-döntőbe (igaz a Lyon ellen 4-1-re elveszített fináléban nem lépett pályára). A szezon legemlékezetesebb pillanataként mesterhármast rúgott a Werder Bremen ellen és végül ismét kilencszer lőtt gólt a Bundesligában. Jó teljesítményének a jutalma egy újabb szerződéshosszabbítás lett. A "farkasok" 2019-ben és 2020-ban is mindent besöpörtek otthon és Jakabfi a meccsek többségén szóhoz is jutott: ott volt a pályán az egyik győztes kupadöntőben és négy góllal segítette a gárdát az újabb Lyon elleni BL-fináléig. 

Most, amikor bejelentette visszavonulását két dolgot lehet leszűrni: egyrészt elképzelhető, hogy idén megtörik a Wolfsburg nagy sorozata, ugyanis a Bayern München a nőknél is verhetetlennek számít a jelenlegi helyzetben, másfelől pedig Jakabfi Zsanett élete formájában van. A wolfsburgi csapat tele van világklasszis játékosokkal, ám február elejéhez közelítve a magyar hölgy számít a legeredményesebb játékosnak, egyéni rekordnak számító 15 találattal. A bajnokságban két meccset leszámítva mindig ott volt a kezdőcsapatban és kilenc góljával a harmadik helyen áll a Bundesliga góllövőlistáján. A kupában az első körben mesternégyest hintett, de már a BL-ben is van egy duplája.

A wolfsburgi tizenkét éve alatt eddig összesen 257 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken nem kevesebb, mint 110 gólt szerzett, így nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy korszakos egyénisége volt Németország legjobb csapatának. A szurkolók és a csapattársak által is nagyon kedvelt játékos most úgy döntött, hogy lezárja életének a labdarúgókarrierhez kapcsolódó szakaszát és új kihívásokat keres. Olyan karriert futott be, amiről magyar labdarúgó korábban álmodni sem mert és amelynek a jelenlegi idényben mutatott teljesítménye egy rendkívül stílusos lezárást adhat. 



süti beállítások módosítása