Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

Amikor a kereskedelmi tévécsatornák fantáziát láttak a bokszban

2021. április 23. - Kálovics Tibor

Ma már elképzelhetetlen az ami a XXI. század első évtizedében megtörtént, vagyis, hogy kereskedelmi televíziók a főműsoridőben bokszmérkőzések közvetítésével próbálják leültetni a televíziók elé a nézőket. 

Mára a sportközvetítések egyértelműen rétegműsorrá váltak, amelyeket a hat magyar nyelven is fogható társaság (Eurosport, Digi Sport, Aréna 4, Sport TV, Spíler TV, M4 Sport) valamelyik csatornáján kell keresni, a 2000-es években viszont még nem számított ördögtől való elképzelésnek, hogy a nem sportra szakosodott csatornák is műsorukra tűzzenek egy-egy nagyobb sporteseményt. A három legnagyobb kereskedelmi televízió sportközvetítéseinek közös halmazát egyértelműen a bokszmérkőzések adták. 

A magyarországi profi boksz közvetítések hőskora

A szocializmusban a professzionális ökölvívás imperialista üzletágnak minősült, amelyet az elvtársak igyekeztek tiltani. Egyedül a háromszoros olimpiai bajnok Papp László kapott engedélyt arra, hogy a profik táborában is megmutassa tudását ám ahogyan azt tudjuk az Európa-bajnoki címmeccsek után 1964-ben bevonták az útlevelét és nem állhatott ki a világbajnoki címért. Papp karrierje abszolút megosztotta a magyarokat: a népnek továbbra is ő volt a bajnoka, Marosán György támogatta is, a sportsajtóban azonban vagy csak elvétve említették meg kivételes eredményeit vagy arról írtak (például Peterdi Pál), hogy a magyar emberek jobban örültek volna egy negyedik olimpiai aranynak mintsem annak, hogy "az amerikai gengszterek" üzletébe kerül be. Jellemző, hogy minden idők egyik legnagyobb magyar sportolójának mindössze egy mérkőzését közvetítették a Magyar Televízióban, azt amikor legyőzte Chris Christensent. Az első Magyarországon sugárzott profi bokszmeccs kommentátora Vitray Tamás volt, aki a meccs után vagy saját gondolatait vagy az elvtársak óhaját közvetítve biztatta a bajnokot, hogy vonuljon vissza. A korabeli források szerint a szocializmus idejében azért nem zárták el teljesen a profi bokszot a magyarok elől, például a televízió beszámolt Muhammad Ali és George Foreman legendás Zairében rendezett összecsapásáról (1974).

Az első magyarországi profi bokszgálát 1989-ben rendezték amikor is Simon Brown és Jorge Maysonet csaptak össze az IBF váltósúlyú vb-övéért és ezt a meccset is közvetítette az állami tévé. A rendszerváltást követően 1991-ben indult el a magyar nyelvű HBO, amely az amerikai televíziótársaság legnagyobb gáláit tűzte műsorára. Itt volt látható Lennox Lewis felemelkedése a botrányos Evander Holyfield-Mike Tyson-visszavágó, de közvetítették például Naseem Hamed néhány mérkőzéseit is. A kommentátori szerepet többnyire Novotny Zoltán vagy Gundel Takács Gábor látták el míg szakkommentátorként sokszor minden idők talán legnagyobb bokszszakértője Füzesy Zoltán működött közre. Az HBO már egy új utat jelentett a hazai közvetítésekben ám mivel nem kereskedelmi hanem előfizetéses televízióról volt szó, így egy meglehetősen kis réteghez jutott el. Az igazi áttöréshez az kellett, hogy 1997-ben Magyarországon elinduljanak a kereskedelmi csatornák. 

Az RTL Klub tizenkét menet helyett több mint tizenkét évet tölt a szorítóban

Ha az ember visszanéz egy régi tévéműsort akkor láthatja, hogy az 1997-es RTL Klub műsorstruktúrája merőben más volt mint amilyen jelenleg. A csatorna híradójának fontos részét képezték a sporthírek, közvetítettek labdarúgó-mérkőzéseket (1997 Jugoszlávia-Magyarország, 1998 Németország-Brazília) és a német RTL-hez hasonlóan elkezdtek profi bokszot is közvetíteni. A tévétársaságnak kapóra jött, hogy Kovács István az atlantai olimpiai győzelme és a Budapesten megszerzett második amatőr világbajnoki címe után a német Universum Box Promotion színeiben profinak állt. Kokó az amatőrként elért sikerei miatt alapból ismert sportolónak számított, és profiként ezt meghatványozódott ami jól is jött az RTL-nek. A csatorna 1997. decembere és 2002. áprilisa között Kokó valamennyi mérkőzését élőben közvetítette a debütálástól kezdve, a három budapesti címmérkőzésen keresztül egészen a búcsúig. Az emberek pedig látni akarták őt, azt, hogy mennyire jól jellemzi, hogy a Sztársport egyik 2000-es lapszáma szerint csaknem 4 millió ember figyelte azt, ahogyan Kokó élete legjobb teljesítményével leiskolázza Steve Robinsont és profi Európa-bajnoki címet szerez Magyarországnak, mindezt úgy, hogy éppen akkor zajlott a labdarúgó Európa-bajnokság is. Amikor a pehelysúlyú klasszis történelmet írva első magyarként megszerezte a WBO világbajnoki címét  a meccset megismételték a nagy érdeklődésre való tekintettel vagyis Kokót egyszerre sztársportolóvá és médiasztárrá tették. Az ökölvívó még a Barátok Köztben is feltűnt ahol az egyik meccsének a közvetítését de a csatorna több műsorában is szerepelt. Amikor a Juan-Pablo Chacon elleni mérkőzésen volt a sor (amelyet mint tudjuk honfitársunk elveszített) órákkal a meccs előtt már vele foglalkoztak, amikor pedig a búcsúmérkőzését vívta az RTL egy majdnem másfél órás összefoglalót mutatott az ő pályafutásáról. Érdemes megnézni egy-két régi közvetítést amely fellelhető az interneten ugyanis igazi kordokumentumnak is beillenek ezek a felvételek: a menetek között reklámot sugároztak, a helyszíni közvetítéseknél pedig minden jelenlévő hírességet megkérdeztek az esélyekről Farkas Bertalantól kezdve Kiss Csaba vízilabdázón át egészen Hevesi Tamásig. Az viszont tény, hogy az RTL elősegítette azt is, hogy Kokót az internet elterjedése előtt ne reálisan ítéljék meg a magyarok, például a nem éppen ismert Nabaloum Dramane-t klasszisnak, a pályája csúcsán túllévő Steve Robinsont pedig világsztárként adták el nekünk arról aztán ne is beszéljünk, hogy Naseem Hamed potenciális ellenfeleként tartották számon a magyar bokszolót. Amikor aztán Chacon kiütötte Kokót az emberek egy része azt érezte, hogy egy túlsztárolt valaki szobra dőlt le és ez az ellentét a mai napig sokakban megvan Kokóval szemben.

 



Erdei Zsolt a 2000-es olimpiai harmadik helyét követően szintén az Universumhoz kötelezte el magát és természetesen az RTL Klub az ő mérkőzéseit is élőben sugározta (kivéve mikor fiatalon az Egyesült Államokban vívott két meccset, azok felvételről mentem az országos lefedettségű adón és élőben a Sport TV-n) Magyarország nézőinek. "Madárból" már nem csináltak médiasztárt ahogy anno Kokóból viszont a nézők körében talán barátjánál is nagyobb megbecsülés övezte. Amikor 2004 és 2009 között ő volt a WBO félnehézsúlyú bajnoka és amikor a WBC cirkálósúlyú öve az övé lett, a mérkőzéseit 2-3 millió ember követte figyelemmel a tévéképernyőn keresztül. Az első két évben abszolút minőségi ellenfeleket vert meg (Julio Cesar Gonzalez, Alejandro Lakatus, Hugo Hernan Garay, Mehdi Sahnoune vagy a , ezt követően viszont az istállója olyan emberekkel küldte őt ringbe, akik finoman szólva sem képviselték az ő szintjét. És ezúttal már nem is követték el azt a hibát, hogy a bajnokot túlsztárolják a köznyilvánosságban az Universumot a szakértők és kommentátorok többször is bírálták amiért Erdei nem kapott valódi ellenfeleket illetve kenyértörésre került sor a két fél között. A már említett Giacobbe Fragomeni elleni 2009. novemberi meccs volt az utolsó amikor Erdeit az RTL-en láttuk küzdeni, a következő három összecsapását a Sport Televízió, míg az utolsó meccsét a közmédia sugározta. 

 



Balzsay Károly 2004-ben az athéni olimpiát követően lépett be a profik táborába szintén az Universum kötelékében. A későbbi szövetségi kapitány nagyközépsúlyú meccsei szintén az RTL-en voltak láthatóak, így a 2009-es Denis Inkin elleni küzdelme is amikor világbajnok lett, a Maselino Masoe elleni címvédése illetve a Robert Stieglitz eleni harc is amikor is honfitársunk elkészülve az erejével 10 menet után nem tudta folytatni a küzdelmet. Miután ő is elhagyta az Universumot, még vívott néhány mérkőzést, ezek közül az utolsót már a Sportklubon láthatták amikor is a WBA vb-címét megvédve vonult vissza. A három nagy néven kívül még meg kell említeni a Bedák-fivéreket, Zsoltot és Pált is akik szintén a német bokszistálló színeiben kezdték profi karrierjüket. Bedák Zsolt 2010-ben a WBO harmatsúlyú bajnokával Wilfredo Vazquez Jr-al vívott nagyszerű mérkőzést Puerto Ricóban, ezt a meccset felvételről sugározta az RTL Klub, amely azóta nem tűzött profi bokszmeccset a képernyőjére. Több "Universumon-kívüli" magyar ökölvívó meccseit is rendszeresen adták az RTL-en: a WBC-nél kisvilágbajnoki övig és az IBO-nál váltósúlyú világbajnoki címig jutó Kótai Mihály küzdelmei szintén sok nézőt vonzottak 2002 és 2006 között. "A tornádó" többek között bokszolt az Egyesült Államokban is, de főleg Angliában küzdött, ezeket a meccseit is egytől-egyig lehetett látni a csatornán, akárcsak Hidvégi György vagy Matolcsi József néhány bunyóját. 

Az Universummal kötött szerződés értelmében a csatorna több nemzetközi mérkőzést is sugárzott: itt láthattuk azt ahogyan Dariusz Michalczewski uralta a WBO félnehézsúlyú divízióját majd kikapott előbb az Erdei által legyőzetett Gonzaleztől majd Fabrice Tiozzotól. Az RTL többször közvetítette a Klicsko-testvérek világbajnoki címmérkőzéseit előbb Németországból, majd néhányszor az Egyesült Államokból is, de itt ismerhettük meg Arthur Grigoryan nevét is. Ezeken kívül olyan bokszcsemegék kerültek képernyőre mint minden idők egyik legbrutálisabb meccse Michael Brody és a dél-koreai In Jin Chi között vagy Marco Antonio Barrera és Eric Morales szenzációs trilógiájának zárómeccse, de a legendás Joe Calzaghe is "bemutatkozott" az RTL-en. Azokat a meccseket, amiket az USA-ból sugároztak általában vasárnap este mutatták meg felvételről a nézőknek. 

 



Az RTL-ről sok rosszat el lehet mondani azt azonban nem, hogy ne vette volna komolyan a közvetítések minőségét: a kommentátor kezdetben Kassai-Tóth Csaba volt, aki később a Sport Televízióban, jelenleg pedig az Aréna 4-en közvetít bokszot, őt Szabó Gábor váltotta aki az Eurosport vezető kommentátora jelenleg is. Szakértőként megfordult mellettük Szántó Imre "Öcsi bácsi" és az ország egyik legjobb szakírója Boros Tamás "Golyó" is, de Erdei illetve Kokó is többször kommentált mérkőzést szakértőként. 

Néhány évre a TV2 is ringbe szállt

Sokan illetik olyan kritikával az egykori "csigakettest", hogy szinte azonnal másolják az RTL sikeres brandjeit (nem mintha ez nem oda-vissza működne), a profi boksszal azonban más volt a helyzet. A csatorna első bokszközvetítésére 2000-ig kellett várni amikor is Gálfi András meccsét mutatták meg a WBO interkontinentális övéért. Jellemző, hogy pápai gála főmeccsét a  Dáridó műsorszünetében adták le. Azt a gálát egy bizonyos Rácz Félix-szervezte, akinek az égisze alá tartozó Félix Promotion aztán meghatározó szerepet játszott az elmúlt húsz év hazai profi ökölvívásában. A sikeres címmérkőzés közvetítését sokáig nem követte folytatás a TV2-nél, sőt 2002-ben Debrecenben, amikor Erdei Zsolt a WBO interkontinentális bajnoka lett, több Rácz-elleni mérkőzést is az RTL Klub tűzött műsorára. Többek között az olimpiai ötödik Nagy "Csonttörő" János aktuális gyors győzelmét is.  Ezenfelül Rácz volt a prómótere a 2000-es Arthur Grigorjan-Kalocsai Zoltán összecsapásnak is amelyet a Kokó-Robinson meccs előtt rendeztek az Üllői úton. 

2003-ban aztán Rácznak sikerült megszerveznie egy Csonttörő és a Kokót legyőző Juan Pablo Chacon közti mérkőzést (mindezt úgy, hogy még a lakását és az autóját is eladta a meccs létrehozásáért), amelynek a tétje a WBO nagypehelysúlyú interkontinentális öve volt. A magyar médiában egyszerűen csak "Revans" néven reklámozott gála közvetítési jogaira a TV2 csapott le. A botrányos mérkőzésen Nagy ponthátrányban volt amikor is a magyar eltalálta az argentint (feltehetőleg az öv alatt vagyis mélyütés következett be), Chacon pedig nem tudta folytatni a küzdelmet. A Szolnokon rendezett botrányos mérkőzést 3,2 millió magyar követte élőben és így a csatorna is érezhette, hogy érdemes lenne a Felix Promotion további gálát is a megmutatni. Ráadásul akkora költségekkel nem is kellett számolniuk mint az RTL-nek, mivel ezeket a gálákat egytől-egyig Magyarországon rendezték. Az ellenfelek nem éppen a világszínvonalat képviselték, de így is milliók nézték Csonttörő meccseit, köztük azt ahogyan 2004. végén immáron pontozással is legyőzte Chacont. Azt egyébként, hogy mennyire más volt akkor a világ jól jelzi, hogy egyszer egy meccs felvezetéseként azt is bemutatták, hogy az RTL-el szerződésben álló Erdei Zsolt és Nagy János jó barátságban vannak és "Madár" többször is kint volt sporttársa mérkőzésein. Nagy a győzelmeinek köszönhetően egyre feljebb kúszott a ranglistán és 2006-ban megkapta a lehetőséget, hogy  kiálljon Jorge Barrios ellen a WBO nagypehelysúlyú világbajnoki övéért. A TV2 némileg meglepő módon nem közvetítette élőben a Las Vegas-i gálát, hanem csak felvételről tűzte műsorára az eseményeket. Barrios alig 49 másodperc alatt győzött Nagy Jánossal szemben és mire ezt magyarul is láthattuk már az egész ország tudta, hogy mi történt. A szerkesztők előtt így az az emberes kihívás állt, hogy egy egyórás műsort kerekítsenek egy olyan meccs köré, ami egy percig sem tartott. Nagy a vereséget követően visszavonult, Rácz pedig hamarosan elkezdte szüneteltetni a működését néhány évig. 

 



Rácz Félixnek (és így a TV2-nek) persze Nagy Jánoson kívül is megvoltak a felépített versenyzőik. Ilyen volt Nagy "Hóhér" József aki középsúlyban volt interkontinentális bajnok a WBO-nál, de szerepelt Rácz-gálán például Bognár László is a korszak meghatározó magyar ökölvívói közül. Kovács  Attila szintén fontos alakja volt a TV2 közvetítéseinek: a "Vipera" becenévre hallgató tehetséges nagyváltósúlyú bokszoló fokozatosan lépett előre a ranglétrán és végül 2006. júniusában azt a Steve Conwayt győzte le az IBO világbajnoki címéért vívott találkozón, aki Kótai Mihálytól vette el az övet. Rácz nagy álma volt, hogy Kótait és Kovácsot összeereszti egymással, erre azonban sajnos nem került sor. Rácz a női bokszot is feltette a magyar sportközvetítések térképére Miló Viktóriának és Csábi Bettinának köszönhetően. Mindketten világbajnoki címekig jutottak, Milónak még a korszak egyik legjobb női bokszolójával, Regina Halmich-al is lehetősége volt megküzdeni Düsseldorfban az IBF-címéért, ahol azonban veszített (érdekesség, hogy ugyanezen a gálán Erdei Zsolt is meccselt, persze azt a mérkőzést az RTL adta). Ők ketten egyszer csaptak össze akkor sokak szerint vitatható döntés értelmében a veretlenül visszavonuló "Bokszhercegnő" Csábi győzött pontozással.

 



A TV2 és az RTL közvetítései nagyjából hasonló számokat produkáltak, többször ráadásul a hazai bokszrajongók kapcsolgathatták a televíziót mert a mérkőzéseket egyszerre rendezték.A mérkőzéseket 2003 és 2006 között Gundel Takács Gábor illetve a bokszban jártas médiaszemélyiség Winkler Róbert kommentálták, a stúdióban általában Csisztu Zsuzsa volt a műsorvezető és Csötönyi Sándor szakértett. A Felix Promotion végül 2010-ben kezdte újra működését, a bokszistálló mérkőzéseit sokáig a közmédiában majd a Sport TV-n lehetett látni, egészen addig amíg Rácz 2019-ben fel nem hagyott újra a promóterkedéssel. 


A Viasatnál a minőség számított és nem a mennyiség

A Viasat 3 2000-ben kezdte el magyarországi sugárzását és hamarosan ez a tévétársaság is elkezdett sportot sugározni: mielőtt a Bajnokok Ligája 2003-ban hozzájuk került volna, több nagyobb bokszmérkőzést illetve a rali-világbajnokság összefoglalóit is sugározták. Olyan meccsek voltak láthatóak itt mint a Lenox Lewis és Mike Tyson közti véres csata, de Vitalij Kicsko "testvérbosszúját"  a Vlagyimirt legyőző Ross Puritty ellen illetve a Lewis-Klicsko címmeccset is műsorukra tűzték akárcsak Evander Holyfield vereségét James Toney ellen. Magyar kötődésű mérkőzés nem volt látható viszont ha a színvonalat nézzük akkor ez volt az a csatorna ahol a legnagyobb meccseket lehetett nézni élőben amikor műsorra tűztek valamit. Ezek mellett az összecsapások mellett a Viasaton volt látható a KO TV heti magazinja is. A mérkőzések egy részén az Eurosportról ismert Várhegyi Ferenc volt a kommentátor de többször Boros Tamás is hallható volt a kommentátori szerepben. 
A Viasat utoljára 2006-ban közvetített ökölvívást amikor vasárnap esténként nagy amerikai összecsapásokat lehetett látni a csatornán felvételről. 

 



Az RTL-es BOX Klub utolsó 2010-es adásával ért véget lényegében az a korszak amikor kereskedelmi csatornák bokszmérkőzések közvetítésével igyekeztek nézőközönséget szerezni. A közmédia ugyan kétszer is közvetített nagy címmérkőzést a következő években (Vlagyimir Klicsko - David Haye - 2011 Duna TV, Vlagyimir Klicsko-Tony Thompson 2012 M1), de ezt követően a bokszközvetítések a sportcsatornák privilégiumává váltak. Mára ott tartunk, hogy a Sport Televízióban és az Aréna 4-en is lehetett látni idén világbajnoki címmeccset, de a Spíler TV is műsorára tűzött már Európa-bajnoki összecsapást. Ma a sporttelevíziók küzdenek úgy a nézettségért bokszmeccsekkel mint 15-20 éve a kereskedelmi adók. 

Annak aki szeretne régi, magyar nyelvű bokszmérkőzéseket nézve nosztalgiázni a következő csatornákat ajánlom:

Gyöngyössy Péter
Sunsunny Sunsunnyphoto

süti beállítások módosítása