Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

Pankráció: a magyarok nyilai ismét leterítettek mindenkit

2021. március 27. - Kálovics Tibor

A magyar pankrációsport évtizedes történetében soha egyetlen csapat sem volt képes olyan korszakokon átívelő domináns teljesítményre, mint az Arrows of Hungary. Cikkünkben az ő magyarországi történetüket elevenítjük fel. 

Kissé hihetetlen belegondolni, hogy immáron tizenegy éve Magyarország is rendelkezik egy hivatásos pankrátorszervezettel. A HCW  eljutott oda, alig egy évtized leforgása alatt néhány lelkes sportoló próbálkozásából,  hogy a sportág Európában is meghatározó szervezetévé emelkedjen. Ebben a felemelkedésben óriási szerepe volt Dovernek (Szalay István Bence) és Icarusnak (Kiss Benedek Áron), ők ketten sokat tettek azért, hogy az emberek többsége immáron sportszórakoztatásként sőt komoly sportként tekintsen a pankrációra és ne egy elnéző félmosolyt eresszen meg, hogyha a pro-wrestling szóba kerül.  A két profi birkózó gyermekkora óta ismeri egymást és mindketten részt vettek a magyar szervezet megalapításában.

 

arrows.jpg

 

2011 óta amit el lehetett érni a hazai pankráció keretein belül, azt ők elérték. Icarus volt a szervezet történetének első bajnoka, de még több mint hét évvel a regnálása után is volt esélye arra, hogy visszakerüljön a HCW-trónjára. A csapatbajnoki cím megszerzését követően a Revolution-övet is elhódította 2019-ben és így az első olyan birkózó lett, aki mindhárom övet birtokolta, vagyis Grand Slam-bajnokká avanzsált. Dover a magyar hardcore-pankráció abszolút ikonja volt, aki többször is visszaszerezte az azóta már megszüntetett hardcore-övet, de 2014 és 2015 között birtokolta a főövet is, valamint szintén volt csapatbajnok is. Legendáriumukat számtalan csatával erősítették meg egyéni szinten is, ám sokan mégis csak úgy azonosítják őket, mint a "Magyarok Nyilai" vagyis az Arrows of Hungary. Európában is letetették a névjegyüket: az olasz Frontier Championship Wrestling és a német GWF-szervezet öveit is birtokolták. Mivel a pankrációban hónapról-hónapra változhat a történet így azt sem kerülték el, hogy egymással is szembenézzenek és nem kímélték egymást: többek közt ők vívták az első death match-et a HCW-történetében (2010), de háromszor küzdöttek meg a bajnoki címért és egyszer a betöltetlen hardcore-övet is egymás között döntötték el. 

Icarus és Dover először a 2013-as Áttörés során küzdött egymás oldalán, amikor azonban vereséget szenvedtek a Tommy End és Michael Dante alkotta The Sumerian Death Squadtól. Egy évvel később mindketten tagjai voltak az Új Magyarországot legyőző alapítócsapatnak, majd immáron Arrows of Hungary néven léptek ringbe ebben az évben. 2014. június 28-án esélyük volt megszerezni a HCW Tag Team-övet, ám a létrás mérkőzés végén Nitro és Ted Wellington, vagyis a Nitrington akasztotta le az övet és lett első csapatbajnok a szervezet történetében. A HCW 2015-re két csoportra szakadt amelyek a Renegade által irányított úgynevezett "A Kör" illetve az Icarusék nevével fémjelzett "Lázadók" voltak, és ennek a korszaknak a csúcsmeccseként egy öt a négy elleni hendikepmérkőzésen csaptak össze a felek a Dicsőség Napján.Végül a lázadók elveszítették a mérkőzést. Az Arrows 2015-ben kétszer kapta meg a lehetőséget a csapatbajnoki cím megnyerésére, ám hardcore-szabályrendszerben mindkétszer az Ómen Expressz (Tony Baritoon és Chris Dice) jobbnak bizonyult. 

A csapat végül 2016-ban talált rá a győzelem útjára, amikor visszavágtak Michael Dantééknak az Utolsó Emberig-gála során. A két birkózó magyar viszonylatban 2017-től inkább csapatban kezdett el küzdeni és az eredmény nem maradt el: előbb Dave Mastiff és El Ligero duóját múlták felül, majd sikerrel abszolválták a kihívói jogról döntő mérkőzést a kultikus Őserővel (Ozzy Spencer és Grizzly Davidson), hogy aztán Lucky Kid és Tarkan Aslan duója a Young Lions se okozzon gondot nekik, akárcsak az akkor már szétesőfélben lévő Spartan Legion (Markus Mytra & Yorghos Kolonis). Több mint egy éven keresztül tartó uralkodásuk a tag team-divízióban 2017. szeptember 16-án kezdődött, amikor is legyőzték a New Hungary-t, amelynek csapatát akkor a horvát Kris Jokic és a nagyúr Zafar Ameen alkotta. 

Első bajnoki címvédésükre a Véres November során került sor minden idők egyik legbrutálisabb magyarországi csapatmérkőzésen: az amerikai DJ Hyde és Primate kettősét üvegtáblák segítségével "pusztították el". Januárban egy jóval "szolidabb" meccsen verték meg a Beautiful Royalty nevű csapatot (Ayden Cortez & Ted Wellington), majd a Vendettán egy négycsapatos meccset abszolváltak sikerrel Cortezék, az akkor még feltörekvőnek számító M.A.D (Chris Dice és Maverick), valamint az Underground keretében összesorsolt Blake Steamer és Boldo Brown duójával szemben. 2018. május 26-a történelmi nap volt a HCW történetében ekkor ugyanis két aktív WWE-s pankrátor lépett a kötelek közé Pete Dunne Tyler Bate személyében. Az Arrows of Hungary és a British Strong Style mérkőzése fantasztikus megmozdulásokat, heroikus küzdelmet és magyar győzelmet hozott. Icarusék szeptemberig még kétszer védték meg sikeresen a bajnoki címüket: egyszer a New Generation (Tihanyi Péter és Justin Wylde) ellenében, majd Benji és RP Tyson sem okozott gondot számukra. 

Címüket végül 2018. szeptember 30-án, az Utolsó Emberig keretein belül veszítették el a Budapest Bastards ellenében. Nitro és Renegade duója egy nappal korábban megnyerte az International Tag Team Tournamentet és így kihívhatta az Arrows-t, amelyet legyőzött. Lehetne mondani, hogy kezdetét vette egy brutális rivalizálás, ám mivel négy alapítótagról van szó (Nitro 2011-ben debütált), így inkább csak fellángoltak a régi ellentétek. A "brigantik" egyszer egy háromcsapatos (Bastards vs Arrows vs MAD) győzték le Doveréket, majd a két csapat a Véres Novemberen tett pontot a 2019-es esztendőre. A Barbed Wire Ropes mérkőzés lényege az volt, hogy szögesdróttal vették körül a ringet vagyis brutális összecsapást láthatott a Soroksári Sportcsarnok közönsége. A történelem utolsó HCW-s death match-e végül a Bastards megdicsőülését hozta. A Véres November első évtizedének méltó lezárása volt ez a mérkőzés. 

 

hcw_icarus.jpg



2020-ban az Arrows az Áttörés során legyőzte a Kris Jokic és Deno Babic alkotta horvát csapatot, ám a koronavírus miatti halasztások és törölt gálák miatt nem tudtak teljesen kiteljesedni. Nem úgy 2021-ben! Az idei Underground-évad ötödik epizódjában a címvédő MAD és a Villains (Blake Steamer és Ozzy Spencer) küzdött volna meg a csapatbajnoki címért, ám Dover és Icarus a saját kezébe vette a sorsát és a meccs előtt megtámadta utóbbi csapatot, akik képtelenek voltak harcolni. Renegade asszisztált a lépésükhöz és így az Arrowsnak esélye volt a bajnoki cím elhódítására és ők éltek is a lehetőséggel. Ez egy újabb történelmi győzelem volt, ugyanis ezzel a sikerrel az Arrows of Hungary lett a történelem első csapata a HCW-ben, amely kétszer is elhódította a bajnoki öveket. Icarus és Dover azóta már egy alkalommal címet is védtek: a  héten adásba kerülő részben fantasztikus meccsen bizonyultak jobbnak Szalai Zoltánnál és Ted Wellingtonnál. 

Bár összesen tíz olyan csapat volt a HCW történetében, amelynek tagjai a derekukra csatolhatták a bajnoki övet, eredményeik illetve korszakos jelentőségük miatt nehéz vitatkozni azzal, hogy az Arrows of Hungary egy külön fejezetet képez a sportág hazai történetében. Dover és Icarus óriási meccsrutinnal bírnak és a tapasztaltságukhoz képest még fiatalok, így évekig dominálhatják a HCW-t. 

 

Pankrációval kapcsolatos podcastünk: https://www.youtube.com/channel/UCW4Iv_gPntr0jodraJbPRIA
Podcastünk Facebook-oldala: https://www.facebook.com/search/top?q=Olimpic%20Slam%20Podcast

süti beállítások módosítása