Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

Tíz éve küzdött egymással Kunkli Tivadar és Bob Sapp

2021. május 02. - Kálovics Tibor

2011. május 1-én rendezték minden idők legnézettebb magyarországi K-1-mérkőzését, amelyen Kunkli Tivadar és Bob Sapp feszültek egymásnak. Szubjektív vélemény következik! 

 

kunkli_vs_sapp.jpg

Hiába rendezett Magyarország évekig egy olyan nívós eseményt a K-1-ben, mint a Magyar Nagydíj (ahol olyan klasszisok tették tiszteletüket a ringben, mint Alekszej Ignasov) a nagyközönség számára a sportág legemlékezetesebb magyarországi mérkőzését tíz évvel ezelőtt vívták. Ekkor csapott össze ugyanis egymással a küzdősportokban hazai legendának számító Kunkli Tivadar és az amerikai ikon Bob Sapp, akit csak "Bestiaként" ismer mindenki. Kunkli thai-bokszban a legnagyobb magyar klasszisnak számított az 1990-es évek óta, volt világbajnok, Európa-bajnok illetve egyetlen mérkőzést veszített el 390 összecsapásából. Bob Sapp, aki pankrátorként és MMA-harcosként is megmérette magát a K-1 mellett (mindamellett, hogy az NFL-ben is szerepelt) tíz évvel fiatalabb és száz kilóval nehezebb volt ellenfelénél. A két harcos eltérő paraméterei miatt a média is felkapta az eseményt így óriási sajtóvízhang mellett rendezték meg az egymenetes mérkőzést.


A Papp László Sportarénában tartott gálán azonban nemcsak Kunkli és Sapp csaptak össze. Többek között a korszak egyik legjobb magyar ökölvívója, az IBO korábbi világbajnoka  Kovács „Vipera" Attila is vívott egy mérkőzést egy orosz ellenféllel szemben, de a közönség láthatta a korábbi thai-boksz világbajnok Mihalik Györgyöt is harcolni. Volt a programban egy ötmeccses magyar-horvát  WAKO Pro-válogatott párharc is illetve a K-1-sztár Freddy Kemayo is a fővárosunkba érkezett, hogy kiüsse a román Corneliu Rust. A két napon át tartó program főattrakciója aztán vasárnap késő este jött el, amikor is ringbe lépett Kunkli illetve "a Bestia". A szabályok a következőek voltak: nem mérték az időt, a meccs addig tartott amíg folytatni tudja mindkét fél, a térd és a könyök használata engedélyezett volt, a földharcot azonban tiltották. Sapp, akinek profi karrierjében fontos volt az attitűd és aki egy pár korábban még Bécsben vívott meccset, még egy hangulatos promóvideóval is hangolt az összecsapásra.

 



Sapp a meccs elején egyből rávetette magát Kunklira, aki azonban belecsimpaszkodott ellenfelébe, akit így kívánt fárasztani. Sapp néhány nyegle térdessel megpróbált lábra menni ám a magyar belecsimpaszkodott és egy jobblábas rúgással földre küldte az amerikait. Sapp felkelt, de néhány pillanattal később újfent fel kellett tápászkodnia, miután Kunkli lerántotta. Természetesen ebből is felállt és nekirontott a hazai sportolónak, akit kilökött a ringből, hogy aztán a mérkőzésvezetőt is ellökje. Kunkli ahogy visszatért a ringbe támadásba lendült és egy könyökössel fejen találta az ellenfelét. Harmadszorra Bob Sapp már nem kelt fel és így Kunkli Tivadar megnyerte az alig 135 másodpercig tartó mérkőzést. A mérkőzést, amelynek eredményét azóta is vitatják. 

Tény, hogy a gála korábbi eseményeihez képest ez a két és egynegyed perc egy show volt több elemmel is tarkítva: Bob Sapp kidobta az ellenfelét, ellökte a bírót, ez az attitűdje része volt, a ringbe bedobtak több üdítős dobozt is (természetesen a főszponzor logójával), Kassai-Tóth Csaba minden rezdülést véresen komolyan kommentált a Sport Televízióban, illetve a Való Világ akkori szereplői is ott voltak a nézőtéren (egyikük sipítozása még a kommentátort is megzavarta). De! Ennek a meccsnek még így is nagyobb sportértéke volt annál amikor SztárBox-gálákon Majka vs Dopeman meccsekkel töltötték meg a Fővárosi Nagycirkuszt vagy Floyd Mayweather kiáll egy sikeres Youtube-videós ellen. Itt ugyanis két sportoló állt ki: egy örökifjú magyar aki a küzdősportokat tekintve élő legendának számít itthon illetve egy egykori K-1-szupersztár.

Az is igaz, hogy Bob Sapp a pankráció világát is megjárta és a hírek szerint  2007 után több olyan egymenetes K-1-meccset vívott amelynek előre megvolt állapítva az eredménye. Ennek ellenére megnézném azt, hogy akik bundát kiabálnak, Kunkli fellépti díjának a másfélszereséért is hajlandóak lennének bevállalni azt, hogy kiállnak az amerikai óriás ellen egy "kamubunyóra" és a Bestia csak "játékból" egyszer kétszer megüti vagy megrúgja őket. Nyilván nem, de a billentyűzet mögül persze könnyebb okosnak lenni mint a ringben. A meccs létrejöttével pedig amúgy is mindenki jól járt: a gálát 7000 ember nézte végig a helyszínen, a nézők testközelből látták Sappet vagyis a szervezők szert tettek némi bevételre, Bob Sapp a rövid vendégszereplésével több tízezer dollárt keresett, Kunkli Tivadar neve pedig még ismertebb lett, mint korábban. További adalék, hogy ezek után hetekig-hónapokig tényleg mindenki erről a valamivel több mint két percről beszélt: az idős néni a buszon, a történelemtanár vagy az egyszeri középiskolás (amilyen én is voltam akkoriban) mind azt boncolgatta, hogy milyen küzdelem volt. A meccset még másnap feltették a Youtube-ra ahol több mint 1 millióan tekintették meg, ezzel pedig valószínűleg ez minden idők legnézettebb magyarul fellelhető sportközvetítése a legnagyobb videómegosztó oldalon. 

Ezek után mondják azt, hogy nem érte meg összeereszteni a magyar harcost és az amerikai óriást! 

 

 
Fotó: Stiller Ákos

süti beállítások módosítása