Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

Téli sportok: a németek és az oroszok dominálták az Európa-bajnokságokat

2021. január 11. - Kálovics Tibor

Hétvégén Németországban rendezték meg a bobosok illetve szkeletonosok Európa-bajnokságát, míg a szánkósok kontinensviadalára Lettországban került sor. A versenyeket egyértelműen a német és orosz sportolók dominálták. 

felix_loch.jpg
Kiemelt tétje volt a szánkósok világkupa-versenyének a lettországi Siguldában, ugyanis amellett, hogy a versenyzők értékes vk-pontokkal gazdagodhattak, ez a megmérettetés számított az idei Európa-bajnokságnak is. A férfiaknál kettős német győzelem született: a világkupát vezető Felix Loch győzött Johannes Ludwig előtt, míg a dobogó harmadik fokára a címvédő Dominik Fischnaller állhatott fel. A háromszoros olimpiai bajnok Lochnak ez volt a hatodik Európa-bajnoki győzelme. A hölgyeknél Tatjana Ivanova megvédte címét, nagy riválisát Natalie Geisenbergert és honfitársnőjét Viktoria Demcsenkót megelőzve. Az orosz klasszis immáron nyolcszoros Európa-bajnoknak vallhatja magát. 

A férfi párosoknál némi meglepetésre hazai győzelem született: a Sics testvérek Andris és Jusis tizenegy év után tértek vissza az Európa-bajnoki dobogóra miután legyőzték az olimpiai címvédő Tobias Wendl, Tobias Arlt párost. A harmadik helyen szintén egy lett duó végzett, Martins Bots és Roberts Plume személyében. A csapatverseny szintén orosz elsőséget hozott: a győztes váltót Tatjana Ivanova, Szemen Pavlicsenko, Vszevolod Kashkin és Konstantin Korshunov alkották. A második helyen a németek végeztek megelőzve a letteket. 

Az éremtáblázat élén Oroszország végzett 2 aranyéremmel és egy bronzéremmel, a legtöbb medáliát azonban a németek gyűjtötték (1 arany, 3 ezüst, 1 bronz). 

2021_bob_eb.jpg
A németországi Winterbergben került sor a bob és szkeleton Európa-bajnokságra. A bobosoknál a házigazda valamennyi aranyérmet begyűjtötte: a férfi ketteseknél Francesco Friedrich és  Thorsten Margis legyőzhetetlennek számított, míg négyesbobban a két olimpiai bajnok klasszis Candy Bauerrel Alexander Schüllerrel kiegészülve nem talált legyőzőre. A hölgyeknél három német egység is dobogóra állhatott a kettesbobok versenyében, elsőként  Laura Nolte és Deborah Levi végeztek. 

Szkeletonban mindkét nemnél orosz győzelem született: a férfiaknál a Szocsiban olimpiát nyerő Alekszandr Tretyakov, míg a nőknél Jelena Nikitina szerezte meg az Európa-bajnoki címet. Tretyakov 2007 után lett ismét kontinensbajnok, míg a címét megvédő orosz hölgy negyedszer nyert Eb-t. 
 

süti beállítások módosítása