Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

MotoGP: Maverick Vinales sikerével indult az idény

2021. március 28. - Kálovics Tibor

A Yamaha pilótája Maverick Vinales nyerte a 2021-es MotoGP-idény első versenyét, a Katari Nagydíjat. 

 

vinales_gyozott.jpg



Francesco Bagnaia szerezte meg az első rajtkockát a szezonnyitó hétvégén és a gyári Ducati olasz pilótája meg  is tudta tartani a vezető helyét a startot követően. A korábbi Moto2-es világbajnok mögé csapattársai zárkóztak fel: Jack Miller kilőtt a rajtnál, Johann Zarco tartotta a helyét, míg Jorge Martin közel tíz pozíciót jött előre és zárta harmadikként az első kört. A futam elején Ducati-Yamaha sorminta rajzolódott ki, ugyanis a "hangvillásokat" Fabio Quartararo, Maverick Vinales és Valentino Rossi is képviselte az élmezőnyben. Ők hárman meglehetősen hamar elkapták Martint, de Zarco és Miller pedig hamar helyet cseréltek. Közben Rossi is hátrébb esett miután Alex Rins és a címvédő Joan Mir is leelőte a "Doktort", miközben Martint már Aleix Espargaro is maga mögé utasította. 

Quartararo és Vinales gyors tempója sok volt Millernek és mindketten megelőzték őt. A spanyol hamarosan megelőzte francia csapattársát, aki nem tudta leszakítani Millert és Rinst. Vinales közben lehagyta Zarcót és már a futamot vezető Bagnaiát is támadta. A versenyt eldöntő előzésre nyolc körrel a vége előtt került sor, amikor Vinales az élre állt. Bagnaia közben egyre inkább tempót veszített és Zarco megelőzte, mögöttük pedig érkezett a felgyorsuló Joan Mir. 

Innentől kezdve Maverick Vinalesnek már csak a motoron kellett maradnia és miután ezt megtette, karrierje során másodszor (2017 után) nyerte meg a királykategória katari futamát. A második helyért valóságos háború zajlott: a címvédő Joan Mir hiába jött fel a második pozícióba, az utolsó kanyarban hibázott és így Johann Zarco és Francesco Bagnaia leszorította a dobogóról. A világbajnoki cím védője mögött Fabio Quartararo és Alex Rins futott a célba. A hetedik-nyolcadik pozícióban a két Espargaro-fivér végzett, némi meglepetésre Aleix maga mögött tudta tartani Polt. Jack Miller egészen a kilencedik helyig esett vissza, mögötte a Moto2-es bajnok, királykategóriás újonc Enea Bastianini zárta a TOP10-et. 

A pontszerzők közé még Stefan Bradl, Valentino Rossi, Miguel Oliveira, Brad Binder és az egyre hátrébb eső Jorge Martin fértek be. A futam negatív szenzációját az előző szezon ezüstérmese Franco Morbidelli szolgáltatta, aki érthetetlen módon csak a 18. lett. A versenyt hárman fejezték be idő előtt: Danilo Petrucci első KTM-es futama fél körig sem tartott, de a két LCR Honda-pilóta, vagyis Alex Marquez és Takaaki Nakagami is elesett. 

 A Moto2-ben Sam Lowes, míg a Moto3-ban Jaume Masiá nyerte az idény első futamát. A szezon jövő héten szintén Katarban folytatódik, a Dohai Nagydíjjal. 

1 Maverick VIÑALES Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 42:28.663
2 Johann ZARCO Pramac Racing Ducati +1.092
3 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati +1.129
4 Joan MIR Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.222
5 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +3.030
6 Alex RINS Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.357
7 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +5.934
8 Pol ESPARGARO Repsol Honda Team Honda +5.990
9 Jack MILLER Ducati Lenovo Team Ducati +7.058
10 Enea BASTIANINI Esponsorama Racing Ducati +9.288
11 Stefan BRADL Repsol Honda Team Honda +10.299
12 Valentino ROSSI Petronas Yamaha SRT Yamaha +10.742
13 Miguel OLIVEIRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +11.457
14 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.100
15 Jorge MARTIN Pramac Racing Ducati +16.422
16 Luca MARINI SKY VR46 Esponsorama Ducati +20.916
17 Iker LECUONA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +21.026
18 Franco MORBIDELLI Petronas Yamaha SRT Yamaha +23.892
19 Lorenzo SAVADORI Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +46.346
süti beállítások módosítása