Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

Amik megérdemelték volna, hogy bekerüljenek a sportújságba - I. rész

2021. február 01. - Kálovics Tibor

Sajnálatos módon időhiány miatt ezúttal nem tudtam kiemelten foglalkozni a hétvégi sporteseményekkel, ám több olyan esemény is történt, amelyről úgy gondolom, hogy érdemes beszámolni. 


Daytona 24 órás autóverseny 

Drámai napot hozott az év első jelentős pályaversenye Daytonában. A 24 órás küzdelem óriási csatát hozott a győzelemért, ezt jól jellemzi, hogy az első hármat mindössze hat és fél másodperc választotta el a célvonalban. A győzelmet a Wayne Taylor Racing szerezte meg egy Acurával, miután a Chip Gannasi Racing Cadillacje defektet kapott öt perccel a verseny vége előtt. A győztes egységet Ricky Taylor, Filipe Albuquerque, Alexander Rossi és Helio Castroneves alkotta. Taylornak és Albuquerquenek ez volt a második diadala, míg az Indy 500 két korábbi győztese először nyert Daytonában. Taylor csapata az elmúlt öt versenyből négyet nyert. 




1 DPi R.Taylor, F.Albuquerque, A.Rossi, H.Castroneves Konica Minolta Acura Acura 807 24h00m14.673s
2 DPi J.Johnson, K.Kobayashi, S.Pagenaud, M.Rockenfeller Ally Cadillac Racing Cadillac 807 4.704s
3 DPi O.Jarvis, H.Tincknell, J.Bomarito Mazda Motorsports Mazda 807 6.562s
4 DPi D.Cameron, O.Pla, J.P.Montoya, A.Allmendinger Meyer Shank Racing with Curb-Agajanian Acura 807 54.418s
5 DPi R.van der Zande, K.Magnussen, S.Dixon
Cadillac Chip Ganassi Racing
Cadillac 807 1m07.744s


XV. Téli X-Games 

jamie_anderson.jpg


Aspenben rendezték a téli extrémsportok seregszemléjét, amelyet immáron tizenötödik alkalommal bonyolítottak le. A versenyzők snowboardban és extrém síben mérhették össze tudásukat. Az éremtáblázat élén az Egyesült Államok végzett, a házigazda 6 aranyérmet szerzett. A sízőknél a kínai Eileen Gu duplázott, miután félcső és a slopestyle versenyszámokban nem talált legyőzőre. Snowboardban a kétszeres olimpiai bajnok Jamie Anderson szerzett két aranyérmet, miután a specialitásának számító sloapstyle mellett a big air versenyszámban is győzött. Eredetileg a férfi snowboardosok versenyében részt vett volna Shaun White, ám az amerikai legenda néhány nappal a megmérettetés előtt visszalépett. Korunk legnépszerűbb extrémsportolójának három év után ez lett volna az első versenye. 

Szánkó-világbajnokság

julia_taubitz.jpg



A németországi Königssee adott otthont az idei világbajnokságnak, miután a koronavírus-járvány miatt Vancouver visszalépett a rendezéstől. A vb két legnagyobb sztárja a német Julia Taubitz és az osztrák Nico Gleirscher voltak, akik két-két aranyérmet szereztek. A német hölgy sprintben és az egyéni versenyben végzett az élen, míg Gleirscher a váltó mellett sprintben diadalmaskodott. A férfiak egyéni versenyében Roman Repilov megvédte címét, míg a párosoknál Toni Eggert és  Sascha Benecken szintén megismételték tavalyi világbajnoki győzelmüket. Az éremtáblázatot Németország négy aranyéremmel, öt ezüstéremmel és három bronzéremmel zárta az élen. 

Biatlon Európa-bajnokság

martin_jager.jpg

A lengyelországi Duszniki-Zdrójban rendezték a sílövők kontinensviadalát. A rutinos lett Andrejs Rastorgujevs 20 kilométeren magabiztos versenyzéssel, mindössze egyetlen lövőhibával szerezte meg élete harmadik Európa-bajnoki címét. A 10 kilométeres sprintverseny a férfiaknál a svájci Martin Jager míg a 12,5 kilométeres üldözéses viadal az ukrán Artem Pryma győzelmét hozta. A hölgyeknél a lengyel Monika Hojnisz (15 km), a lengyel Baiba Bendika (sprint) és a szintén lengyel Kamila Żuk (üldözéses verseny) nyakába akasztottak aranyérmet. 
 
Terepkerékpár-világbajnokság 

vas_kata_blanka.jpg


A belgiumi Ostendben került sor a terepkerékpárosok (cyclo cross) idei világbajnokságára. A viadal egyetlen nemzet dominanciáját hozta, miután a négyből négy versenyszámban is holland világbajnokot avattak. Az elitversenyt a férfiaknál a hatodik vb-aranyát begyűjtő Mathieu van der Poel, míg a hölgyeknél az első világbajnoki címét szerző Lucinda Brand nyerte. Magyar szempontból a legfontosabb hír, hogy a női U23-as korosztály viadalán Vas Kata Blanka a tavalyi ezüstérmet követően ezúttal a harmadik helyen végzett. A huszadik születésnapját szeptemberben ünneplő klasszis így immáron háromszoros korosztályos vb-érmesnek mondhatja magát, mivel hegyikerékpárban is dobogóra állhatott a tavalyi évben. 

süti beállítások módosítása