Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

MotoGP: Quartararo újra győzött, Marquez hetedik hellyel tért vissza

2021. április 18. - Kálovics Tibor

Fabio Quartararo idei második győzelmét aratta a Portugál Nagydíjon, amelyen visszatért a nyolcszoros világbajnok Marc Marquez. 

 

quarararo_portimao.jpg



A tavalyi Spanyol Nagydíjat követően most tért vissza a pályafutása során összesen nyolc (közte hat királykategóriás) világbajnoki címet szerző Marc Marquez. A Honda élő legendája a körülményekhez képest jól is motorozott az edzéseken, ám még a legvadabb rajongói sem számoltak azzal, hogy kedvencük győzhet. Jorge Martin viszont nem tudott rajthoz állni miután a korábbi Moto3-as bajnok pénteken óriásit esett és már egy műtéten is túlesett. 

A startot követően Fabio Quartararo állt az élre mögé viszont meglepően hamar felzárkózott Alex Rins, ám a suzukis spanyol elesett a hetedik körben. Ekkor már a világbajnokságot vezető Johann Zarco sem volt versenyben miután ő is bukott. Maverick Vinales a motoron maradt, ám érthetetlen módon az utolsó előtti helyig visszaesett és onnan zárkózott fel. A csillaghullást Jack Miller és Valentino Rossi kiesése és Pol Espargaro technikai problémája tette teljessé. Miguel Oliveira elesett ám ő be akarta fejezni a hazai nagydíját ezt végül az utolsó helyen tette meg. 

Az eseményekben gazdag futamot végül Fabio Quartararo nyerte meg és így a Yamaha pilótája átvette a vezetést összetettben. Másodikként a középmezőnyből induló Francesco Bagnaia és a címvédő Joan Mir végeztek. Franco Morbidelli idei legjobb versenyén negyedik lett a meglepetésre jól szereplő Brad Binder és az egyre stabilabb Aleix Espargaro előtt. Marc Marquez abszolút a maximumot hozta ki a futamból, a bajnok testvére Alex Marquez előtt hetedikként jött be. A Moto2-es bajnok Enea Bastianini kilencedikként jött be, míg a legjobb 10-et Takaaki Nakagami tette teljessé. Maverick Vinales tizenegyedik lett egy borzalmas futam után, Luca Marinit, Danilo Petruccit, Lorenzo Savadorit és Iker Lecuonát megelőzve. 

A világbajnokságot Fabio Quartararo vezeti 61 ponttal a 46 pontos Francesco Bagnaia és a 41 pontos Maverick Vinales előtt. 

A Moto2-ben a Katarban duplázó Sam Lowes már az első kanyarban kiesett, a versenyt az újonc Raul Fernandez nyerte Aron Canet és Remy Gardner előtt. A Moto3-ban tovább folytatódik Pedro Acosta csodája: az újonc spanyol pilóta ismét diadalmaskodott és élete első három versenyén a lehetséges 75 pontból 70-et megszerezve vezeti a tabellát. Másodikként Dennis Foggia, harmadikként Andrea Migno ért célba. 

Elkezdődött a Red Bull Rookies Cup idénye is: mindkét futamon a kolumbiai David Alonso diadalmaskodott. Görbe Soma az első versenyen bukott, míg másodszorra az utolsó, 21. helyen fejezte be a futamot. A szezon két hét múlva Jerezben folytatódik a Spanyol Nagydíjjal. 

A MotoGP végeredménye:

1 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 41'46.412
2 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati 4.809
3 Joan MIR Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 4.948
4 Franco MORBIDELLI Petronas Yamaha SRT Yamaha 5.127
5 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM 6.668
6 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 8.885
7 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda 13.208
8 Alex MARQUEZ LCR Honda CASTROL Honda 17.992
9 Enea BASTIANINI Avintia Esponsorama Ducati 22.369
10 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU Honda 23.676
11 Maverick VIÑALES Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 23.761
12 Luca MARINI SKY VR46 Avintia Ducati 29.66
13 Danilo PETRUCCI Tech 3 KTM Factory Racing KTM 29.836
14 Lorenzo SAVADORI Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 38.941
15 Iker LECUONA Tech 3 KTM Factory Racing KTM 50.642
16 Miguel OLIVEIRA Red Bull KTM Factory Racing KTM 1 kör

 

süti beállítások módosítása