Ami a sportújságból kimaradt

Ami a sportújságból kimaradt

Gyorskorcsolya: mindent vittek a hollandok az Európa-bajnokságon

2021. január 17. - Kálovics Tibor

A férfiaknál és a nőknél is holland győzelem született a Heerenveenben rendezett összetett és sprint gyorskorcsolya Európa-bajnokságon. 

 

de_jong.jpg



Meglehetősen érdekes a gyorskorcsolya Európa-bajnokságok lebonyolítása: a páros években távonkénti versenyekben csapnak össze a kontinens legjobbjai, míg a páratlan esztendőkben összetettben és sprintversenyben hirdetnek kontinensbajnokokat. Az idei megmérettetésre a kontinens európai szentélyében a heerenveeni Thialfban került sor. Mivel a hollandok dominálták az utóbbi Eb-ket is, így egyértelműen hazai győzelemre lehetett számítani. 

Az összetett versenyek során szombaton 500 és 5000 méteren, míg vasárnap 1500 és 10 000 méteren mérték össze a tudásukat a versenyzők a férfiaknál. A győzelmet a legnagyobb esélyesnek számító, a legutóbbi három összetett világbajnokságot megnyerő Patrick Roest szerezte meg, aki a két középtávon volt gyorsabb riválisainál és így immáron háromszoros Európa-bajnoknak vallhatja magát. Az ezüstérmes a szintén holland Marcel Bosker lett, míg a dobogó harmadik fokára a norvég Sverre Lunde Pedersen állhatott fel.  

A nőknél összetett-versenyében 500, 3000, 1500 és 5000 méter voltak azok a távok, amelyeket a versenyzők teljesítettek. A hölgyek versenyében szintén kettős holland siker született: a két évvel ezelőtti bajnok Antoinette de Jong megvédte címét az eddig inkább tömegrajt-specialistának számító Irene Schouten előtt. A bronzérmet a cseh Martina Sáblíkova nyakába akasztották. 

A sprintereknél mindkét nap egy-egy 500-as és 1000-es versenyt rendeztek, amelyeknek eredményeiből alakult ki a végső sorrend. A férfiaknál a holland Thomas Kroll a honfitársát, Hein Otterspeert és a német Joel Duftert megelőzve győzött. A hölgyeknél Jutta Leerdam sikere garantálta, hogy a házigazda minden aranyérmet besöpör, rajta kívül még az orosz Angelina Golikova és a szintén holland Femke Kok zártak dobogós helyen. 


süti beállítások módosítása